Minder vermogensbelasting voor kleine spaarder, méér voor vermogenden

ButtonVolledige webstie

 

 

Geheime plannen zijn er om gelekt te kunnen worden. “Haagse bronnen” draaien op vol vermogen om de plannen van het kabinet voor Prinsjesdag te lekken. Zo kwam deze week in het nieuws wat de plannen zijn van het kabinet met de vermogensbelasting.

Aanleiding voor de herziening lijkt te zijn dat het tot nu toe veronderstelde rendement van 4% de laatste tijd in de praktijk niet werd gehaald en dat er dus belasting betaald moest worden op niet behaald rendement. VVD en PvdA schijnen elkaar nu gevonden te hebben in een nieuw systeem dat in gaat in 2017. De PvdA kreeg voor elkaar dat de zeer vermogenden zwaarder belast gaan worden dan de minder vermogenden. Nivellering noemen ze dat. De VVD ging hier knorrig mee akkoord.

Tariefwijzigingen zijn niet mee gelekt, maar aangenomen wordt dat het tarief op vermogensinkomsten op 30% blijft staan. De kneep zit hem in de wijziging van het veronderstelde rendement. In principe wordt het veronderstelde rendement gesteld op het gemiddelde van rentestanden van de afgelopen 5 jaar. Het vreemde is dat dit rekensommetje kennelijk hoger uit komt als je meer dan € 125.000 is. Voor het jaar 2017 heeft het kabinet uitgerekend dat je met een vermogen tot € 125.000 2,9% rendement hebt genoten. Maar daarboven wordt het rendement ineens verondersteld 4,7% te zijn. Het wordt nog gekker als je meer dan € 1.025.000 vermogen hebt. Dan veronderstelt de fiscus dat je 5,5%  rendement maakt op je vermogen. Vreemd! De invloed van de PvdA komt dus naar voren in de grondslag waarover belasting moet worden betaald. Pleister op de wond: als je minder dan € 25.000 vermogen hebt, hoef je er helemaal geen belasting over te betalen.

ButtonVolledige webstie

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*